In vizor

În luna ianuarie, la linia telefonică națională 0800 500 333, au fost primite 668 de apeluri

În prima lună a anului 2025, la Helpline-ul 0800.500.333, linie națională non-stop, gratuită, destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane, din cadrul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), au fost înregistrate 668 de apeluri, dintre care cel puțin unul a provenit din județul Brăila, referitor la violența fizică.

Din cele 668 de apeluri înregistrate, 453 au fost preluate, 187 au fost apeluri scurte, iar 28 apeluri au fost pierdute (operatorul call-center era angajat într-o altă convorbire).

Cele 453 de apeluri preluate se clasifică astfel, în funcție de domeniul pentru care a fost apelată linia telefonică:

  • 180 apeluri în domeniul violenței domestice (informații despre acte de violență, adăposturi pentru victime/agresori, informații linie telefonică, etc.)
  • 2 apeluri în domeniul traficului de persoane;
  • 1 apel în domeniul egalității de gen;
  • 4 apeluri în domeniul violenței sexuale – alt context decât violența domestică;
  • 2 apeluri privind hărțuirea la locul de muncă;
  • 264 apeluri în alte domenii/nu de competența ANES (semnalând aspecte care nu sunt de competența ANES).

În ceea ce privește calitatea persoanelor apelante, cele 453 de apeluri sunt clasificate astfel:

1. Pentru cele 180 apeluri în domeniul violenței domestice (inclusiv reveniri):

Line a fost apelată de 127 de persoane în calitate de victime;

Line a fost apelată de 48 de persoane în calitate de martori;

În categoria „alte persoane” (persoana nu a declarat în ce calitate a apelat linia telefonică), au fost înregistrate 5 apeluri.

2. Pentru apelurile în domeniul traficului de persoane:

Un martor a apelat linia telefonică;

În categoria „alte persoane” (persoana nu a declarat în ce calitate a apelat linia telefonică), a fost efectuat un apel.

3. Pentru apelurile în domeniul egalității de gen:

Un martor a apelat linia telefonică;

4. Pentru apelurile în domeniul violenței sexuale – alt context decât violența domestică:

Line a fost apelată de 4 persoane în calitate de victime;

5. Pentru apelurile în domeniul hărțuirii la locul de muncă:

Un martor a apelat linia telefonică;

În categoria „alte persoane” (persoana nu a declarat în ce calitate a apelat linia telefonică), a fost efectuat un apel.

Referitor la tipurile de violență semnalate* (inclusiv în cazul unor reveniri ale apelantului), în cazurile de violență domestică și atunci când apelantul a fost dispus să ofere detalii, avem următoarele date:

  • 100 acte de violență fizică;
  • 147 acte de violență verbală;
  • 146 acte de violență psihologică;
  • 3 acte de violență socială;
  • 4 acte de violență sexuală;
  • 5 acte de violență economică;
  • 3 acte de violență cibernetică;

* În cazul unui apel, de regulă sunt semnalate mai multe tipuri de violență.

„În luna ianuarie, la linia telefonică 0800 500 333, au fost primite 668 de apeluri, fapt ce arată o nevoie continuă de sprijin și asistență pentru a face față unei probleme care afectează foarte multe femei din România. Fiecare apel la acest helpline este un pas esențial în sprijinirea celor aflate în situații de risc. Încurajez femeile să solicite ajutor, să știe că nu sunt singure. Am creat 42 de locuințe protejate, câte una pentru fiecare județ, grupuri de suport și consiliere vocațională, o rețea de servicii ce va fi extinsă. De asemenea, ne propunem să desfășurăm campanii în perioada următoare pentru a face helpline-ul cât mai cunoscut, astfel încât să putem ajuta cât mai multe femei și fete din România,” a afirmat Luminița Popescu, secretară de stat a Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Linia telefonică națională 0800 500 333 este un serviciu permanent, gestionat de ANES din 2015, disponibil 24/7. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională. Apelurile către linia telefonică pentru ajutor specializat pot fi făcute de către potențialele victime/victime ale violenței domestice, traficului de persoane, discriminării de gen sau discriminării multiple, de un părinte sau alt membru al familiei, o persoană din cercul de cunoștințe, un vecin sau cineva care cunoaște un caz din această categorie.