
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, spune, într-un interviu pentru HotNews.ro, că în fondul de rezervă bugetară pe anul 2025 sunt acum sume mult mai mici, „sute de milioane de lei”, în loc de „multe miliarde de lei”.
Întrebat despre fondul de rezervă bugetară, ministrul a răspuns direct că „nu există”. Ulterior a revenit și a spus că va fi un fond de rezervă, dar unul limitat, „pentru a nu da naștere unor cheltuieli cum au fost anul trecut”.
„Nu ne putem încadra în 7% (n.red. deficit bugetar) dacă în fiecare zi inventăm un motiv pentru care trebuie să mai suplimentăm în stânga, în dreapta, bugetul, pentru a mai face niște plăți”, a precizat ministrul.
Acesta a spus că „în fondul de rezervă avem banii pentru alegeri și, într-adevăr, avem o sumă pentru forță majoră, dar chiar o sumă mică”.
Întrebat despre sumele care se află în fondul de rezervă, Tánczos Barna a spus că sunt „sute de milioane de lei”, în timp ce anul trecut au fost „multe miliarde de lei”.
Guvernul Ciolacu a împărțit într-un din fondul de rezervă cât toate Guvernele din ultimii 15 ani
Pe 11 octombrie 2023, Europa Liberă scria că Guvernul Ciolacu a alocat diferitelor instituții din subordine, în perioada sept. 2023-oct. 2024, prin fondul de rezervă, 65 de miliarde de lei (13 miliarde de euro). Adică 11% din întregul buget pe 2024. Executivul a cheltuit în acest fel de două ori mai mult decât toate guvernele de la intrarea României în UE până în 2023. Adică în 15 ani. În trecut, premierul Marcel Ciolacu cataloga această procedură ca fiind una „penală”.