Politica

Studenții și elevii vor fi deputați pentru o zi în programul Parlamentul pentru TINEri

Programul Parlamentul pentru TINEri, inițiat de deputata Oana Țoiu, deschide ușile Parlamentului și în 2025, invitând studenți, tineri absolvenți și elevi să fie deputați timp de o zi în Casa Poporului, pe 25 martie, 3 aprilie, 22 mai și 26 iunie.

Ajuns la a 45-a ediție, programul are 1.500 de absolvenți și anul acesta propune tinerilor experiența deja consacrată de a negocia legi în comisii, de a învăța cum o idee bună ajunge lege și cum tinerii pot genera schimbările pe care le vor pentru orașul, cariera și viața lor de cetățeni.

Tinerii au ocazia de a afla ce face un deputat și cum se construiește o carieră în acest domeniu, de a vizita Parlamentul și de a avea o sesiune de pregătire cu deputați și invitații lor.

Generația de absolvenți ai fiecărei ediții este, apoi, inclusă într-o comunitate de tineri care dau feedback pe legile care îi privesc, primesc invitații de participare la programe naționale și europene dedicate tinerilor și la internshipuri (inclusiv în cadrul Parlamentului), dar și oportunități de practică pe obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG) și viitorul muncii.

“Când alții spun că tinerilor nu le pasă de politică, eu cred opusul, pentru că am văzut rata de participare de 42% în voluntariat și obiceiul de a dona mai prezent decât în generația mea. Asta înseamnă că le pasă mult de societate, dar folosesc ce instrumente au la îndemână și nu le sunt străine”, a declarat Oana Țoiu, inițiatoarea programului. 

Înscrierile se fac la următorul formular:  la adresa de e-mail oana.toiu@cdep.ro sau la numărul de cabinet WhatsApp 0791083388.

Ședințele de simulare vor avea loc la Palatul Parlamentului.

Înscrierile pot fi individuale sau cu clasa/grupa/ONG-ul/comunitatea, direct de elevi, studenți și tineri sau profesorii acestora.

Unele idei ale tinerilor din program au fost susținute ca modificări legislative de deputata Oana Țoiu, fiind acum parte a unor legi în vigoare, precum:

● Studenții beneficiază de tarife reduse cu 75% pentru accesul la bazele sportive publice (alături de celelalte deja prevăzute: muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, precum și la alte manifestări culturale și sportive) organizate de instituții publice, în limita bugetelor aprobate;

● Statul acordă premii, burse, locuri în tabere și alte asemenea stimulente studenților cu performanțe universitare, precum și cu rezultate remarcabile în educația și formarea lor profesională, în activități culturale, civice, de voluntariat și sportive, inclusiv competițiile sportive universitare;

● Fiecare instituție de învățământ superior instituie un sistem de aplicare și monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului. Asociațiile studenților pot prezenta un raport anual privind respectarea codului, care este publică pe site-ul instituției.

Raportul se dezbate în prima ședință a senatului universitar sau a consiliului facultății de la începerea anului universitar, după caz, universitatea sau facultatea fiind obligate să publice, pe site-ul propriu, raportul realizat de asociațiile studenților, precum și măsurile asumate pentru remedierea eventualelor deficiențe identificate;

● Deciziile și hotărârile structurilor de conducere ale instituției de învățământ superior se publică pe site-ul instituției de învățământ superior sau al facultății, după caz;

● Dublarea numărului de internshipuri – o propunere legislativă ce a primit rapoarte favorabile și urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților.