In vizor

Polițiștii brăileni au amedat 139 de biciliști. Unii erau băuți

Pe data de 6 martie a.c., polițiștii rutieri din cadrul I.P.J. Brăila au desfășurat acțiuni la nivelul întregului județ pentru a preveni și combate toate cauzele de accidente rutiere, punând un accent deosebit pe respectarea regulilor de circulație de către conducătorii de mopede, tricicluri cu motor, trotinete electrice și biciclete.

În urma acestor acțiuni, au fost constatate nereguli care au fost sancționate conform legislației în vigoare, fiind aplicate un total de 146 de sancțiuni contravenționale, dintre care 139 pentru bicicliști și 7 pentru conducătorii de trotinete.

Testările efectuate cu aparatele de măsurare au arătat că unii bicicliști aveau valori de alcool în aerul expirat peste limita legală, fiind astfel sancționați conform legii.

Recomandări pentru bicicliști privind circulația pe drumurile publice:

– Purtați casca de protecție și vesta reflectorizantă pentru a vă proteja și a crește vizibilitatea în timpul deplasării pe drumurile publice. Casca de protecție este obligatorie pentru cei sub 16 ani care circulă pe partea carosabilă.

– Reamintim obligațiile legale pentru bicicliști, inclusiv limita de vârstă de 14 ani pentru a circula pe drumurile publice, utilizarea vestei reflectorizante, echiparea corespunzătoare a bicicletei și respectarea regulii de a circula pe partea dreaptă a drumului în trafic.

– Recomandăm ca învățarea mersului pe bicicletă, în special pentru copii, să se facă exclusiv pe trasee amenajate sau în afara drumurilor publice.

– Evitați manevrele bruște în trafic; schimbați direcția de deplasare doar după o asigurare temeinică.

– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni se face pe jos, nu pe bicicletă, după ce v-ați asigurat că intenția de a traversa a fost observată de șoferi și că aceștia pot opri în condiții de siguranță.

_ Dacă ați consumat băuturi alcoolice, nu circulați cu bicicleta sau trotineta; vă expuneți riscurilor și riscați sancțiuni contravenționale.

Recomandări pentru utilizatorii de TROTINETE ELECTRICE privind circulația pe drumurile publice:

_ Purtați casca de protecție și asigurați-vă că trotinetele sunt echipate cu elemente de iluminare, pentru a vă proteja și a crește vizibilitatea în trafic.

– Limita de vârstă pentru utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice este de 14 ani.

– Dacă drumul dispune de pistă pentru biciclete, trotinetă electrice trebuie conduse exclusiv pe acea pistă. În absența pistei, circulația trotinetelor electrice este permisă doar pe sectoare de drum cu viteza maximă admisă de 50 km/h.

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timp ce circulați pe bicicletă sau trotinetă, reprezintă o abatere de la normele de circulație și poate duce la sancțiuni contravenționale sau, mai grav, la implicarea într-un accident.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau trotinetelor electrice este considerată contravenție și se sancționează cu amendă de clasa a II-a, adică 4-5 puncte amendă.

Nerespectarea normelor legate de dotarea bicicletelor sau trotinetelor electrice se sancționează cu amendă de clasa a III-a, respectiv 6-8 puncte amendă.