Politica

MApN: Presa rusă dezinformează despre atacurile sale în proximitatea granițelor României cu Ucraina

Ministerul Apărării a alertat cu privire la o campanie de dezinformare rusă referitoare la atacurile recente din noaptea de 16 spre 17 ianuarie, când forțele ruse au folosit drone pentru a lovi infrastructura portuară civilă din Ucraina, aproape de granița cu România.

Campania de dezinformare a Rusiei se bazează pe informații false sau distorsionate, inventând circumstanțe neexistente pentru a manipula faptele și a influența opinia publică, conform inforadar.mapn.ro.

Potrivit comunicărilor Ministerului Apărării Naționale, în timpul atacurilor ilegale cu drone din noaptea de 16 ianuarie, sistemele de monitorizare ale ministerului au detectat încălcări ale spațiului aerian românesc. Aceasta a dus la activarea procedurilor de alertare pentru populația din județul Tulcea și la decolarea a două aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană de la Borcea, în cadrul Serviciului de Luptă Poliție Aeriană.

“Ulterior, conform unui al doilea comunicat de presă, echipe de specialiști din MApN, SRI și MAI au investigat și au găsit două zone unde au căzut resturi de drone rusești, tip Geran1/2: una între localitățile Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu și alta la sud de Chilia Veche. Impactul acestor resturi, care au fost ridicate pentru anchetă, nu a provocat daune infrastructurii, iar pagubele materiale nu au fost raportate,” afirmă Ministerul Apărării.

Ceea ce a devenit o situație obișnuită a fost folosită ca bază pentru un scenariu complet fals fabricat de Kremlin.

În presa din Rusia, atacul ilegal efectuat de forțele ruse asupra porturilor civile ucrainene este prezentat ca având loc cu o zi mai târziu, pe 17 ianuarie spre 18 ianuarie, promovând, fără fundament, ideea că Armata Română ar fi intervenit, deschizând foc asupra dronelor rusești cu echipamente de atac amplasate pe teritoriul național.

“În acest scenariu fantezist, se susține, fără nicio legătură cu realitatea, că obiectivul atacurilor ruse a fost o operațiune de transport pentru militari români (conform unei surse de propagandă) sau mercenari români (după cum afirmă alta), transportați cu ambarcațiuni de pe malul românesc la cel ucrainean. Atacul, orchestrat de la vârful armatei ruse, ar fi provocat numeroase victime în rândul românilor, morți și răniți, iar elicoptere ale Forțelor Aeriene Române ar fi intervenit pentru a evacua așa-zișii răniți și a susține cu foc forțele ucrainene,” adaugă MApN.

Deși o astfel de „știre” este absurdă și imposibil de crezut, ea se aliniază modelului operațiunilor ruse de influențare și manipulare desfășurate actualmente în spațiul public românesc, avertizează Ministerul.

Indiferent de inexactitățile sale evidente, această știre falsă este amplificată în spațiul public prin algoritmi și agenți umani afiliați, prin multiple canale de propagandă. Ulterior, se generează reacții oficiale sau analize ale unor așa-ziși „experți,” care sunt la rândul lor utilizate de sistemul de amplificare în mediul online, în special pe platformele digitale de comunicare.

Aceste operațiuni vizează în special opinia publică din România și extinsă în cadrul NATO, care este manipulată să creadă că NATO are intenția de a intra în război cu Rusia și că România ar fi atrasă în acest conflict. Acest narativ este combinat cu alte afirmații, precum presupusele intenții de utilizare a bazelor militare din România pentru pregătirea unor operațiuni ofensive, și pregătirea secretă a autorităților din București pentru trimiterea de militari români pe frontul din Ucraina, aspecte pe care le-am subliniat constant pe platforma noastră de combatere a dezinformării.

Simultan, acest tip de dezinformare vizează și publicul intern din Rusia, care este hrănit cu mitul cetății asediate, fiind manipulat să creadă că Rusia este amenințată de atacuri din partea NATO și că trupele ruse din forțele de invazie luptă în așa-zisa „operațiune militară specială” împotriva NATO.

Realitatea pe care propaganda rusă și vectorii de propagare din spațiul public românesc și Euro-Atlantic încearcă să o acopere prin aceste acțiuni de dezinformare și manipulare este că Federația Rusă, ignorând total normele internaționale, a militarizat Marea Neagră, a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea în 2014, iar din 2022 este angajată într-un război ilegal de agresiune împotriva unui stat suveran. Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei este doar o dimensiune a asaltului pe care Rusia îl exercită asupra lumii democratice și libere. În același timp, Federația Rusă este implicată într-un set constant de acțiuni hibride împotriva unor state membre NATO, UE și alte țări din regiunea Mării Negre.

Este de așteptat ca, în perioada următoare, știrea falsă menționată în acest material să fie preluată și amplificată de vectorii propagandei ruse active în spațiul public românesc, în special pe platformele digitale.