
Președintele interimar, Ilie Bolojan, participă, joi și vineri la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.
În continuarea discuțiilor purtate în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din 6 martie, liderii europeni vor aborda ultimele evoluții privind sprijinul pentru Ucraina, precum și aspectele legate de dimensiunea de apărare europeană.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta Carta Albă privind viitorul apărării europene, document care va expune o viziune comună asupra aspectelor economice și financiare ale apărării UE.
În pregătirea reuniunii de la Bruxelles, Ilie Bolojan s-a dus marți la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Marcel Ciolacu în legătură cu subiectele de pe agendă.
“Vocea României va fi auzită și va conta la nivel european, doar dacă ne facem foarte bine temele acasă … Avem nevoie de decizii care să întărească securitatea țării noastre și a Uniunii Europene. De asemenea, România își va reitera poziția de a NU trimite trupe în Ucraina”, a scris Ciolacu pe Facebook.
De asemenea, Consiliul European va avea un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din Orientul Mijlociu, în special situația din Gaza și Siria, și vor fi evaluate progresele în gestionarea migrației, pe baza deciziilor luate la reuniunea Consiliului European din octombrie 2024, anunță Administrația Prezidențială.
Întâlnirea va oferi oportunitatea unui prim schimb de vederi cu privire la viitorul Cadru financiar multianual, intenția fiind de a “identifica resursele necesare pentru ca Uniunea să-și atingă obiectivele și de a înțelege rolul noilor resurse proprii în următorul exercițiu bugetar”.
Obiectivul este ca această discuție să contribuie la pregătirea propunerilor Comisiei Europene pentru pachetul ce ar urma să fie prezentat înainte de vară.
În marja Consiliului European, va fi organizată joi o întâlnire de lucru cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, în cadrul căreia liderii europeni și oficialul ONU vor avea un schimb de opinii privind provocările globale actuale, din perspectiva multilateralismului, problematicii oceanelor și situației din Orientul Mijlociu.
Un punct principal pe agenda reuniunii se referă la asigurarea competitivității europene, fiind identificate trei domenii prioritare pentru dezbatere: simplificarea și reducerea poverii administrative, consolidarea pieței de energie și Uniunea economiilor și investițiilor. Vor fi abordate și Planurile de Acțiune pentru sectoarele auto și siderurgic.
Aspectele privind competitivitatea vor fi abordate și în cadrul Summitului Euro, unde liderii vor discuta propuneri privind mobilizarea economiilor private, cu intenția de a sublinia importanța finalizării Uniunii Piețelor de Capital și a Uniunii Bancare ca aspecte prioritare în avansarea unei Uniuni a economiilor și investițiilor.
Joi, Ilie Bolojan va participa și la Summitul PPE, în cadrul căruia se va discuta agenda reuniunii Consiliului European.