In vizor

Evaziune fiscală făcută la o firmă din Brăila. Prejudiuciu de 1,5 milioane de lei. S-a pus sechestru pe trei locuințe, două terenuri și două mașini de lux

Sesizarea D.G.R.F.P. Galați – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, evidențiind aspecte de natură penală în activitatea agentului economic R.T.C. SRL, în perioada 20.05.2014 – 31.12.2018. Administratorii companiei au înregistrat în contabilitate 113 facturi fiscale false, nerecunoscute de furnizor ca fiind valide, ce atestau fictiv achiziții de carburanți și piese de schimb, diminuând astfel obligațiile fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

Pentru a crea cadrul procesual necesar desfășurării cercetărilor, organele de cercetare penală au dispus, prin ordonanță, începerea urmăririi penale in rem sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală, conform art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea 241/2005. Ulterior, s-a hotărât continuarea urmăririi penale față de suspectul N.M. pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, conform aceleași legislații, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal (113 acte materiale), măsură confirmată de procuror.

În urma administrării materialului probator, organele de cercetare penală au dispus extinderea urmăririi penale și schimbarea încadrării juridice în cazul suspectului N.M. pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, conform art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, extinzând numărul actelor materiale de la 113 la 591.

De asemenea, s-a decis extinderea urmăririi penale in personam și pentru suspecta C.V. (asociat, reprezentant legal și administrator cu puteri depline al R.T.C. SRL, alături de N.M.), pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, conform art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal (591 acte materiale) și art. 5 alin. (1) din Codul penal.

Dat fiind că suspectii, în calitate de asociați și administratori ai R.T.C. SRL, au vândut bunuri mobile și imobile unor membri de familie și apropiați imediat după încetarea activității infracționale, în scopul de a evita răspunderea civilă pentru acoperirea prejudiciului creat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus prin ordonanța din 26.02.2025 luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile – 3 locuințe (1 casă și 2 apartamente), 2 terenuri intravilane și 2 autoturisme de lux, care pot forma obiectul confiscării extinse, pentru garantarea acoperirii valorii probabile a prejudiciului de 1.800.000 lei (inclusiv accesoriile legale) și a cheltuielilor judiciare.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.