
După ce a introdus taxa pe stâlp și a majorat impozitul de dividende, scăzând și pragul de impozitare pentru microîntreprinderi astfel încât să taxeze mai multe firme, statul introduce o nouă taxă de solidaritate, supranumită deja „taxa pe hărnicie”.
Concret, statul ar urma să ia o taxă de 15% de la primăriile care colectează mai mulți bani de la populație și firme și să subvenționeze cu acești bani primăriile care colectează mai puțin.
Potrivit ministrului Finanțelor, prin taxa de solidaritate se dă o șansă comunităților mici – care nu sunt centre comerciale, logistice sau universitare, și nici parte din proiecte mari de infrastructură – să dezvolte mai multe programe pentru comunitate.
Măsura nu este privită cu ochi buni de către primarii din marile orașe, care se plâng că pierd sume considerabile, în Timișoara pierderile fiind estimate la 13 milioane de euro, în Bacău la 3 milioane de euro, iar în Iași 8 milioane de euro.
Reprezentanții Asociației Municipiilor din România vor să discute cu premierul și cu ministrul de Finanțe pentru a înțelege mecanismele noii taxări despre care nu au fost informați înainte de adoptarea în Parlament.