
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de joi, că se pregătesc scheme de ajutoare de stat pentru companiile românești afectate de războiul comercial lansat de Donald Trump împotriva Europei.
“Vom proteja companiile românești cu toate resursele disponibile de efectele noului război comercial al tarifelor vamale între America și Europa. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate, prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente și simplu de aplicat, ca să poat produce efecte în cel mai scurt timp”, a spus Marcel Ciolacu.
România a trimis în 2024 în SUA bunuri în valoare de peste 2 miliarde de dolari, iar importurile au depășit 1 miliard de de dolari, arată Institutul Național de Statistică (INS). Este vorba despre aparate electrice și electronice care au plecat de la noi spre americani.
De asemenea, SUA au cumpărat din fier, fontă și oțel, dar și anvelope auto.
+++
Negrescu: Tarifele anunțate de Donald Trump afectează direct România. Nu putem asista pasivi la această cruciadă comercială cu multe victime
”Decizia administrației americane riscă să lovească direct exporturile românești din industrii-cheie: componente auto, echipamente industriale, bunuri agroalimentare. Efectele se pot traduce în pierderi de locuri de muncă și presiuni economice suplimentare pentru companiile noastre. Nu e o criză doar a marilor state. Este și problema noastră. România riscă să fie una dintre țările puternic afectate prin efectele în cascadă ale deciziei și, fără o reacție europeană coordonată, să fie lăsată la urmă”, a reacționat pe Facebook eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu.
România are un excedent comercial cu Statele Unite de un miliard de dolari.
Negrescu subliniază că, în Parlamentul European, a venit cu o serie de propuneri și a inițiat deja demersuri pentru:
– Compensarea pierderilor prin fonduri europene, așa cum s-a făcut în pandemie sau în cazul Brexitului.
– Gândirea unui nou cadru comercial UE–SUA, echilibrat, stabil și bine negociat, după modelul britanic.
– Deschiderea de noi piețe pentru produsele europene și românești, sprijinind o politică externă economică mai curajoasă și mai coerentă.
”În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și de membru în delegația cu Statele Unite am solicitat ca soluțiile europene aflate în construcție să includă nevoile României. Pentru a înțelege miza, volumul schimburilor comerciale dintre SUA și UE se ridică la circa o mie de miliarde de dolari. Nu este momentul confruntărilor disproporționate. Avem nevoie de o reacție echilibrată, coordonată la nivel european, în care interesele României să fie pe deplin apărate. Europa trebuie să fie unită, iar România activă și vizibilă în luarea deciziilor”, a mai spus Victor Negrescu.
+++
Mureșan: Niciodată, în ultimii 100 de ani, izolarea economică nu a dus la bogăție. Dimpotrivă, a dus la sărăcie.
”Noi nu vrem să ne izolăm de Statele Unite ale Americii. Însă noua administrație SUA pare să dorească să se izoleze de restul lumii. Acest conflict comercial declanșat de Donald Trump afectează pe toată lumea, dar, mai ales, economia SUA. Întreprinderile și cetățenii americani vor resimți rapid consecințele negative ale acestui plan, mai ales prin creșteri de prețuri”, a reacționat joi pe Facebook eurodeputatul PPE / PNL Siegfried Mureșan.
Obiectivul principal al Uniunii Europene este să protejeze ”cât mai bine cetățenii și întreprinderile de efectele acestor măsuri unilaterale ale SUA”.
”Europa este adevăratul partener al SUA, iar SUA este adevăratul partener al Europei. Inamicul este reprezentat de autocrațiile precum Rusia, care vor să profite de situația actuală. Cu cât Donald Trump și administrația sa își vor aminti mai repede acest lucru, cu atât mai bine pentru toți cei care credem în democrație, libertate și dezvoltare economică”, a mai scris Mureșan.
+++
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri noi tarife pentru mai multe țări. Pentru importurile din Uniunea Europeană tarifele vor crește cu 20%.
El a anunțat un ”tarif de bază minim” de 10% pentru alte țări pentru a ”ajuta la reconstruirea” economiei SUA.
Inclusiv Ucrainei, țară afectată de război, i se va aplica acest tarif de bază. În schimb, Rusia, Belarus și Coreea de Nord nu apar pe o listă postată pe X de Casa Albă.