
În cadrul tematicii ANPC referitoare la verificarea respectării legislației în vigoare la prestarea serviciilor de cazare și pentru asigurarea hranei în unitățile școlare, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfășurat, în data de 28.02.2025, acțiuni de control la Liceul Tehnologic Edmond Nicolau și Liceul cu Program Sportiv, ambele din municipiul Brăila.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat două amenzi contravenționale în valoare de 17.000 lei (Liceul Tehnologic Edmond Nicolau), 3 avertismente (din care 2 la Liceul cu Program Sportiv); oprirea definitivă de la utilizarea în cadrul cantinelor școlare a materiilor prime nesigure și distrugerea acestora. De asemenea, s-a dispus informarea corectă, completă și precisă, în meniul existent, în cantinele școlare a gramajelor/porție, aditivii utilizați, etichetarea nutrițională și mențiunea “produs congelat/decongelat” atunci când este cazul pentru fiecare preparat culinar, și oprirea temporară a prestării serviciilor în cantina Liceului Tehnologic Edmond Nicolau Brăila până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic.
Principalele nereguli întâlnite au fost :
Liceul Tehnologic Edmond Nicolau
- condiții improprii de lucru în blocul alimentar:
- plafonul cu infiltrații și exfolieri ale varului, sistemele de ventilație neigienizate și cu zone de rugină, gurile de acces către acoperiș, având rugină;
- pardoseala deteriorată pe anumite porțiuni (gresie spartă);
- uscarea blaturilor din PVC și material lemnos pe radiatoarele existente în locație;
- folosirea unor mese de lucru cu blat din material lemnos;
- depozitarea alimentelor preambalate pe rastele cu schelet metalic cu vopsea exfoliată, prevăzute cu polițe din material lemnos cu zone deteriorate;
- lipsa monitorizării zilnice a parametrilor de microclimat;
- depozitarea legumelor pe treptele de acces către subsolul unității;
- depozitarea necorespunzătoare a condimentelor în ambalaje provenite de la alte materii prime sau produse finite utilizate (ex.: găleți PVC de la iaurt), în cuvele chiuvetei din inox;
Liceul cu Program Sportiv Brăila:
- folosirea unor agregate frigorice cu rugină;
- folosirea unor farfurii din ceramică cu porțiuni ciobite, neigienizate corespunzător;
- folosirea unor ustensile neprofesionale;
- folosirea unei mese de lucru cu blatul de întăritură degradat;
- lipsa kit-ului pentru monitorizarea gradului de ardere al uleiului din friteuze, a graficului de schimb a acestuia, precum și a contractului pentru predare a uleiului uzat;
- folosirea unor materii prime congelate, cu ambalaje deteriorate/deformate, neputându-se asigura astfel integritatea acestora;
- lipsa, din meniul afișat, a mențiunilor cu privire la: gramajele/porție, aditivii utilizați, etichetarea nutrițională și informația că produsul provine din produs congelat/decongelat.