Din oras

Barajul Suhurlui, încă la stadiul de licitație. Sinistrații nu au primit nici acum banii promiși de Guvern

Barajul de la Suhurlui, care ar fi protejat comunitățile de inundații severe în urma calamitaților din septembrie 2024, nu este încă refăcut. Au trecut 6 luni de la acele inundații, iar autoritățile locale urmează să organizeze licitațiile pentru lucrările de reabilitare.

Construit în proporție de 75%, barajul de la Suhurlui era parte din planurile autorităților comuniste de a crea un baraj de mari dimensiuni și un lac de acumulare ce ar fi acoperit 1.000 de hectare, având capacitatea de a stoca 200 de milioane de metri cub de apă.

Acest sistem ar fi protejat zeci de localități din județul Galați de inundații și, la fel de important, ar fi asigurat apă pentru irigații în zona afectată frecvent de secetă. Lucrările au început în anii ’70, când aproximativ 6.000 de muncitori activau în zonă, unde s-au construit drumuri și chiar o cale ferată.

Însă, după Revoluție, proiectul a fost abandonat. După cele mai recente inundații, locuitorii din zonă au fost promiși că barajul va fi refăcut, dar progresele au lipsit. Chiar și după inundațiile din 14 septembrie 2024, autoritățile au reiterat aceleași promisiuni.

La 6 luni de la inundații, nu există muncitori care să lucreze la finalizarea barajului. Ruinele vechiului baraj, afectat de timp și furturi, sunt tot ce se mai vede în zonă.

„Barajul Suhurlui nu a fost terminat, nu s-au efectuat lucrări de întreținere, ce s-a realizat înainte de Revoluție a rămas neschimbat. Numai cei de la Apele Române au intervenit acolo unde s-a rupt digul. În decembrie au venit, dar de atunci nu s-a mai făcut nimic. În această zonă erau camioane, a existat o cale ferată creată în timpul construcției barajului, și apoi, după Revoluție, nu s-a mai realizat nimic, totul s-a deteriorat treptat. Da, acest baraj ar fi salvat localitățile de inundații, iar oamenii s-ar fi simțit mai protejați dacă ar fi fost finalizat, cu siguranță. Dacă ar fi reținut apele, ar fi fost și oamenii salvați, iar inundațiile nu ar fi fost atât de devastatoare“, ne spune Vlad Buruiană, inspector la Primăria Suhurlui.

Bani alocați doar pentru proiectare

Deocamdată, fondurile sunt alocate doar pentru evaluarea licitației privind proiectarea finalizării barajului.

„Reabilitarea acumulării Suhurlui din județul Galați face parte din proiectul „Lucrări propuse aferente spațiului hidrografic delimitat de afluenții râului Siret, amenajare râu Suhu și afluenți din județul Galați, împreună cu amenajarea râurilor Suhu, Perișani, Smulți, Valea Satului și Valea Rea. Valoarea totală estimată este de 245.000.000 lei, inclusiv TVA. Pentru reducerea riscurilor la inundații, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a propus 4 lucrări ample de investiții pe o lungime totală de 221 de kilometri pe cursurile de apă din județul Galați. Lucrările sunt finanțate de la bugetul de stat și se află în procedură de licitație deschisă în vederea achiziției de servicii de proiectare și studii de fezabilitate”, a declarat Andreea Poenaru de la Administrația Bazinală Apă – Prut Bârlad.

Mulți bătrâni au rămas fără case

Întreaga zonă va beneficia de protecție prin patru mari proiecte de investiții, unul dintre ele fiind barajul de la Suhurlui. Valoarea totală a tuturor proiectelor este de 920 de milioane de lei. Nu se știe când vor fi acordate despăgubirile pentru casele afectate sau distruse de inundații.

Locuitorii din cele 28 de zone afectate de calamitate au primit ajutoare de urgență de la Guvern, inițial câte 10.000 de lei pentru fiecare familie, ulterior vouchere de 15.000 lei. Au existat comisii de evaluare în teren, dar banii nu au ajuns în posesia oamenilor nici până acum.

Bătrânii nu știu ce ajutoare financiare sau materiale mai pot primi de la autorități.

„Am primit sută de milioane și apoi banii aceia de am luat ce am putut și am dus chitanțe, da, de 150 milioane (n.r. lei vechi). Nu au venit să facă evaluarea, că s-a mai dus cineva de pe aici și a spus că trebuie certificatul de căsătorie, eu nu m-am dus, și buletinul, și a spus de la primărie că de unde atâția bani. Acum dorm la băieți, unde și-au făcut ei câte o cameră. Din casa mea nu am putut reface nimic“, a declarat Mărioara Bostan, o localnică din Slobozia Conachi.

Aproape 6.000 de familii afectate de inundațiile din județul Galați au primit ajutoare de urgență de la Guvern.

sursa: reperul.ro