Politica

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, la votul Parlamentului, fără șanse de adoptare

Senatul și Camera Deputaților se reunesc luni în ședință comună pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, inițiată de partidul extremist AUR.

Demersul opoziției vine după ce Guvernul Bolojan și-a asumat răspunerea pe un prim pachet de măsuri de austeritate.

Moțiunea, intitulată ”Au ruinat țara și acum îi obliga pe români să achite nota de plata – afară cu Guvernul ipocrit”, nu are șanse să treacă deoarece AUR, SOS România și POT nu adună 233 de voturi, minimul necesar pentru ca Guvernul să fie demis.

Ce spune Constituția despre angajarea răspunderii

Art. 114 stipulează că Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condițiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declarației de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care președintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în ședința comună a celor două Camere.