Din oras

Ceasul din Piața Traian, restaurat și repus pe poziție cu ajutorul unei macarale de mare capacitate

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a anunțat că s-au încheiat lucrările de restaurare a Ceasului Public din Piața Traian, simbolul oficial al Brăilei, reparat și revopsit într-un atelier din București, atestat de Ministerul Culturii, el fiind adus ”acasă” în noaptea de miercuri spre joi și repus pe poziție cu ajutorul unei macarale de mare capacitate.

”Ceasul, simbol al Brăilei, s-a întors acasă! Restaurat, pentru prima oară în peste 50 de ani, ceasul este din nou în Piața Traian, readusă și ea la viață! Ceasul, ca martor al istoriei noastre, merita această restaurare! Instalat în 1909, ceasul a devenit marcă înregistrată în 2017, la inițiativa mea! Dacă nu îl restauram, abia atunci rămâneam fără ceasul din Piața Traian! Asta apropo de fake news-urile aruncate, că am vândut ceasul la fier vechi, că l-am topit și alte grozăvii! Informați-vă doar din surse credibile! (…) Asta spuneau specialiștii despre starea ceasului înainte de restaurare: ‘Există numeroase zone unde elementele cadrului sunt deja oxidate sever, iar acolo este necesară înlocuirea lor. Degradările sunt mult mai accentuate în zonele în care apa poate să stagneze și în zonele care nu au putut fi protejate corespunzător prin aplicarea stratului de vopsea și grund anticoroziv’. Vom continua modernizarea orașului nostru”, a scris Dragomir, joi, pe contul său de Facebook.


Ceasul Public din Brăila, una dintre cele mai reprezentative construcții din Centrul Istoric, declarată monument istoric și simbol al municipiului, a intrat în proces de reabilitare, potrivit deciziei luate de Consiliul Local Municipal Brăila, în septembrie 2022, având în vedere starea avansată de degradare în care se afla. Reabilitarea propriu-zisă a început în mai 2024, având în vedere că a fost nevoie de organizarea a trei licitații pentru găsirea unei societăți care să se angajeze la efectuarea unor astfel de lucrări. Singura firmă care s-a prezentat la cea de-a treia licitație și care a fost desemnată câștigătoare este ”Ora Exactă Systems” SRL din Oradea. Contractul a avut o valoare de aproximativ 2,8 milioane lei, bani de la bugetul local al municipiului Brăila, iar termenul de execuție a fost de 24 de luni. Astfel, în 2024, pentru prima dată de la inaugurarea sa în 1909, Ceasul Public a fost demontat și transportat la acest atelier specializat din București, atestat de Ministerul Culturii, pentru efectuarea lucrărilor de restaurare.

Până în prezent, singura reabilitare prin care a trecut Ceasul Public a avut loc în anul 1968. În 2011, în mandatul fostului primar al Brăilei Aurel Simionescu, a fost efectuată o mică lucrare de intervenție la turnul metalic, care a fost sablat pe poziție, iar după cutremurul din noiembrie 2014, când unul dintre cadranele ceasului s-a spart, Primăria Brăila a luat măsuri pentru înlocuirea acestuia. În rest, în toți acești ani, au fost aplicate doar straturi protectoare de vopsea, împotriva coroziunii și intemperiilor.

”Ceasul public din Municipiul Brăila, Piața Traian nr. 1, este una dintre cele mai reprezentative construcții ale orașului. Orologiul reprezintă o piesă de mobilier urban rară, în stil neobaroc – art noveau, stil specific decorării parcurilor și grădinilor, ridicat în anul 1909 de către firma cehă Carol Sakar, din donația lui Petru Naum, lăsată municipalității prin testament, pentru ridicarea ‘unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piața Sf. Arhangheli Mihail și Gavril’. De la început, orologiul-turn a fost considerat o piesă de mobilier urban foarte rară, deoarece, în acea epocă, ceasurile publice se montau fie în turnurile bisericilor, fie pe alte construcții administrative. Acesta este unic în România, atât prin aspectul arhitectural, cât și datorită înălțimiii sale, de aproximativ 11,50 m”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de reabilitare aprobat în CLM

Restaurarea Ceasului Public a făcut parte dintr-un amplu proiect de reabilitare a Pieței Traian, monument istoric, simbol al Brăilei, cu o istorie de aproape 200 de ani, reabilitată ultima oară în anul 1981. Investiția a avut o valoare de peste 5,3 milioane de lei, iar lucrările de reabilitare au fost supravegheate de Muzeul Brăilei ”Carol I”, având în vedere că Piața Traian face parte din Centrul Istoric al Brăilei, zonă este declarată monument istoric.

”În Piața Traian, inima orașului, am înlocuit marmura spartă cu granit (cea mai rezistentă piatră naturală), am montat sistem de irigații computerizat, am început plantarea rulourilor de gazon, am plantat perimetral salcâmi globulari și iluminat ornamental, am tăiat pomii uscați sau în curs de uscare și, la toamnă, în repaos vegetativ, vom planta alți pomi, dar, mai ales, am autorizat terasele deschise de cofetării, restaurante, cafenele! Piața Traian va fi un loc deschis, curat și aerisit, un loc-emblemă, așa cum sunt marile piețe din centrele istorice ale orașelor Brașov, Oradea sau Sibiu! Și vom continua”, a precizat, joi, primarul Marian Dragomir.

***

Piața Traian, care s-a numit inițial Piața ”Sfinții Mihail și Gavril”, reprezintă ”inima” Centrului Istoric, care se întinde pe o suprafață de 11 mii de metri pătrați. Piața datează din 1833, iar după 1840 a fost pavată cu piatră cubică și a devenit punctul de maximă importanță pentru toate evenimentele din Brăila. Ea s-a numit cândva Piața Rally, după numele proprietarului Teatrului ”Maria Filotti” de astăzi, apoi Piața Dumitru Ionescu, după numele unui primar al Brăilei, iar în anii comunismului a fost transformată în Piața V.I. Lenin. Ideea construirii unei piețe a apărut odată cu eliberarea Brăilei de sub dominație otomană, atunci când se organiza planul ”noii Brăile”. În 1834, arhitectul orașului, A. Borrooczyn, considera că ar trebui creat un mic parc în jurul unei foste geamii, devenită biserică ortodoxă.

Una dintre cele mai reprezentative construcții din Piața Traian este Ceasul Public, realizat în 1909, de Carol Sakar din Praga. Este considerat o piesă de mobilier urban rară, deoarece în acea perioadă erau preferate orologiile din turnurile bisericilor sau construcțiilor administrative. Orologiul are peste 11,5 metri înălțime și este format din patru cadrane susținute de o carcasă metalică imitând un ceas de interior. Cheltuielile pentru fabricarea lui au fost suportate de Petru Naum, care și-a dorit ridicarea unui turn orologiu pentru Bisericii ”Sfinții Mihail și Gavril”. Ceasul monumental a fost recondiționat de trei ori, în 1968, în 1993 și în 2011. Restaurarea Ceasului Public a făcut parte dintr-un proiect mai amplu de recondiționare a obiectivelor istorice din Piața Traian, care a cuprins și refacerea Grupului statuar Traian și a Fântânii arteziene.

Ideea realizării Grupului statuar Traian a apărut în septembrie 1902, în timpul vizitei unui grup de studenți italieni, membri ai Federației Internaționale a Studenților Corda Frates. Fondurile pentru realizarea statuii au fost adunate de un comitet al profesorilor de la Liceul ”Nicolae Bălcescu”. Pentru conceperea schiței acestui grup statuar a fost desemnat arhitectul Ion D. Trajanescu. După modelul imperial, statuia a fost sculptată în bronz de Take Dimo Pavelescu. Grupul statuar Traian a fost amplasat în Piața ”Sfinții Mihail și Gavril”, dezvelirea monumentului având loc pe 8 noiembrie 1906, cu ocazia împlinirii 1800 de ani de la cucerirea Daciei de împăratul Traian. Basoreliefurile fixate pe soclu reprezintă scene din războaiele daco-romane.

Fântâna din Piața Traian a fost proiectată în 1887 de inginerul M. Mironescu și instalată în piață în 1892. Este un obiect decorativ, în stil baroc, care are forma unei cupe etajate cu marginile spre exterior. Fântâna este realizată din fontă, soclul este ornamentat cu palmete, iar bazinul circular are diametrul de șase metri.

În centrul Pieței Traian se află Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, singurul așezământ ortodox din România provenit dintr-o geamie, construcția păstrând și astăzi elemente orientale și fiind una din puținele biserici din țară care nu are turle.

În parcul aferent Pieței Traian se găsesc arbori declarați monumente ale naturii, iar de jur împrejurul Pieței Traian se află mai multe clădiri monument, care adăpostesc obiective importante din Centrul Istoric, cum ar fi Muzeul Brăilei ”Carol I”, Teatrul ”Maria Filotti” și Hotelul ”Traian”.